Onze werkwijze

Ons land is gelegen in een oude polder van Zwartewaal, op zeeklei, naast de oude kreek De Hollemare.

Daar telen wij een breed assortiment aan groenten en fruit. Van prei, pompoen en peultjes tot veldsla  en van appels tot 3 soorten bessen en aardbeien. Omdat wij zo veel teelten  op ons land hebben, telen wij van alles betrekkelijk kleine hoeveelheden, waardoor ons bedrijf een zeer afwisselend landschap biedt.

In de biologische landbouw wordt geen gebruik gemaakt van chemische of synthetische middelen. In het kort komt het erop neer dat wij geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruiken. Ook zijn al onze producten vrij van genetische manipulatie. Maar liever vertellen wij wat we wel doen ! Wij proberen te zorgen voor een zo gezond mogelijke plant in een zo gezond mogelijke omgeving. Eigenlijk is het net als bij mensen; als je je goed voelt, wordt je minder snel ziek. Maar, hoe doen wij dit dan?

Ten eerste gaan wij anders om met de bodem. Wij zien de bodem als een levend geheel van regenwormen, schimmels, mijten en andere voor het blote oog onzichtbare beestjes. Bestrijdingsmiddelen en grondbewerkingen hebben hier een negatief effect op en dus proberen wij hier zorgvuldig mee om te gaan. In plaats van kunstmest gebruiken wij echte mest. In tegenstelling tot kunstmest, voedt echte mest niet rechtstreeks de plant, maar eerst de bodem. De plant groeit daarna op het leven in de bodem.

    

Op de tweede plaats proberen wij het de plant naar de zin te maken. We zoeken sterkere rassen voor de groenten die wij telen. Ook is al ons poot- en plantgoed van biologische kwaliteit, want een goed begin is het halve werk. Kunstmest zorgt voor een snelle groei, wat een slappe plant veroorzaakt; bij ons krijgt een plant langer de tijd. Door regelmatig te schoffelen geven we de bodem en de planten lucht waardoor ze evenwichtiger groeien.

Vruchtwisseling is de derde teeltmaatregel: Door dezelfde groenten niet jaar na jaar op dezelfde plek te laten groeien, voorkomen we dat de plant last krijgt van allerlei bodemziekten.

Ten slotte kijken we ook naar de omgeving. Braak liggende stukjes en akkerranden zaaien we in met groenbemester en wilde bloemen. Dit ziet er niet alleen leuk uit, maar er komt ook nog een heleboel leven op af, zoals insecten en vogels. Zo proberen wij een zo rijk mogelijke evenwicht te bevorderen, zodat schadelijke insecten niet de kans krijgen massaal op te duiken.

Om u te garanderen dat wij echt biologisch werken, worden wij gecontroleerd door stichting SKAL.